Takie zbiórki są w całej Polsce!

Pani Barbara Brzezińska z Wejherowa – tak jak setki innych Polaków – włączyła się w zbiórkę podpisów pod projektem inicjatywy ustawodawczej „Zatrzymaj aborcję”. Trzy dni, sześć osób i dziewięć Mszy, po których można było podejść do stolika i poprzeć projekt zaowocowały zebraniem 370 podpisów. Dobrym sposobem na zachęcenie do akcji okazało się umieszczenie informacji na stronie internetowej parafii i przekazanie jej przez księdza w czasie ogłoszeń parafialnych. Pani Barbara podeszła też sama do mikrofonu i opowiedziała zgromadzonym, dlaczego warto zaangażować się w inicjatywę „Zatrzymaj aborcję”.

Reakcje ludzi były raczej pozytywne. „Podpisujący się wykazywali nadzieję, że tym razem się uda i ustawa przejdzie przez proces legislacyjny pozytywnie, dziękowali za to, że się tym zajmujemy, dziękowali za słowa zachęty z ambony. Byli też tacy, którzy składali podpis w milczeniu i bez komentarzy. Wielu było jednak takich, którzy omijali stolik szerokim łukiem, uciekali, jakby się bali, że ktoś ich zaczepi. Ci oczywiście nie podpisali się pod projektem” – mówi Pani Barbara.

Pani Barbara należy do Domowego Kościoła, a  w inicjatywę zaangażowała się, ponieważ jest przekonana, że prawo powinno w takim samym stopniu chronić życie każdego człowieka – tego zdrowego i tego chorego. „Życie człowieka to najcenniejszy dar, jaki każdy z nas otrzymał. Dziękuję tym, którzy już opowiedzieli się za życiem! I Ty nie bądź obojętny – Twój podpis to dobry wybór, który może przyczynić się do uratowania życia nienarodzonego dziecka! Każdy głos się liczy!” – zachęca Pani Barbara.

Wciąż potrzebujemy osób, które pomogłyby w zbieraniu podpisów. Zachęcamy do organizacji zbiórek np. w parafiach, wspólnotach, wśród znajomych.