Zespół Downa to nie choroba

Październik jest miesiącem budowania świadomości o Zespole Downa. Z tej okazji w mediach społecznościowych, na profilach wielu dzieci z Zespołem Downa pojawił się poniższy tekst. Warto go poznać i szerzej udostępnić.

Słowo GRATIS zawsze kojarzy się z czymś przyjemnym i darmowym.

Mój „Gratis” czyli dodatkowy chromosom troszkę miesza w Moim życiu 😶.

Wiecie dlaczego Zespół Downa ?
Pochodzi od nazwiska brytyjskiego lekarza Johna Langdona Downa który jako pierwszy opisał tę wadę genetyczną.

„Zespół Downa nie jest chorobą, lecz częścią bogatego i zróżnicowanego dziedzictwa biologicznego… Dziecko nim dotknięte nie jest upośledzone w swojej istocie, lecz tylko w zakresie wymagań, które stawia mu społeczeństwo, w którym żyje.” (Brian Stradford 1993)

„Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy. Gdy człowiek spojrzy w jego oczy, może w nich ujrzeć świat, w którym każdy chciałby żyć.Takie osoby bardzo rzadko są świadome swojego upośledzenia, ponieważ myślą innymi kategoriami niż my. Uszczęśliwia je okazywanie bliskości, akceptacja i uczucie. Właśnie to powinniśmy im ofiarować, gdyż nie jest ważne co ktoś może osiągnąć, ale by mógł żyć, czerpiąc z życia radość.” Robert Graczyński

Pomimo cech zewnętrznych przypisanych Trisomi 21 Ja i tak odziedziczyłem cechy Moich bliskich…najbardziej Tatusia 😉.

Każdy z Nas ma Swoje potrzeby , zainteresowania, temperament…. tak samo jest z Osobami z Zespołem Downa.
Potrzebujemy jednak więcej pracy do osiągnięcia Swoich celów 💪😊.

PAMIĘTAJCIE!!!
Ja nie jestem chory… Zespół Downa to wada genetyczna która będzie mi towarzyszyć przez całe życie . Nie martwcie się to nie jest zaraźliwe… jeśli to zaakceptujecie każdemu to ułatwi życie !

I następnym razem kiedy będziesz chciał nazwać kogoś DOWNEM spójrz na to zdjęcie i Mój błysk w oku 😍😍😍!

Jeśli możesz to udostępnij , budujmy tę świadomość RAZEM 👐!

Add Comment Register