Zespół Downa główną przesłanką aborcyjną – podało Ministerstwo Zdrowia

Ministerstwo Zdrowia w odpowiedzi na zapytanie Fundacji Pro-Prawo do Życia, podało wstrząsające dane dotyczące aborcji dokonywanych legalnie w polskich szpitalach. W 2016 roku zabito 388 dzieci z podejrzeniem Zespołu Downa, 251 z innymi aberracjami chromosomów i 403 z innymi, niespecyfikowanymi wadami ukrytymi pod nazwą „wady izolowane” lub „wady mnogie”. Wiemy, że wśród tych wad izolowanych i mnogich ukrywa się m.in. niepełnosprawność fizyczna.

Tak szczegółowe dane dotyczące przyczyn aborcji zostały opublikowane przez Ministerstwo po raz pierwszy. Potwierdziły, że podawane przez nas informacje o tym, że zespół Downa jest najczęstszą przyczyną dla której zabija się dzieci w Polsce, są niestety smutną rzeczywistością – podejrzenie tej przypadłości było przyczyną 37% aborcji eugenicznych. „Potworkami”, którymi straszy lewica, które będą się rodzić, po wprowadzeniu prawnej ochrony nienarodzonych dzieci, okazują się właśnie dzieci z Zespołem Downa.

Poniższa tabela pokazuje szczegółowe dane: