ABC projektu

ABC Obywatelskiej Inicjatywy Ustawodawczej „Zatrzymaj Aborcję

Jaki jest cel inicjatywy?
Każdego roku w polskich szpitalach całkowicie legalnie zabijanych jest coraz więcej poczętych dzieci (w 2014 – 921, 2015 – 1000, 2016 – 1042), podejrzewanych o to, że są chore. Zabijane są często dzieci, które mogłyby żyć długo i szczęśliwie, w tym także dzieci zdrowe (błędne diagnozy). Te zabójstwa dokonywane są często w czwartym, piątym a nawet szóstym miesiącu ciąży.
Celem inicjatywy jest zmiana prawa, która na to pozwala i powstrzymanie tego okrutnego procederu.

Dlaczego projekt nie zmienia języka ustawy oraz nie wprowadza żadnych zmian w innych ustawach?
Zależy nam na skupieniu się na podstawowym celu, którym jest ochrona życia zdecydowanie najliczniejszej grupy dzieci zabijanych dziś przed urodzeniem czyli dzieci zabijanych ze względu na swoją chorobę lub jej podejrzenie.

Skąd pochodzą informacje mówiące o tym, że do aborcji eugenicznych wystarczy jedynie podejrzenie choroby i że są one często wykonywane w czwartym, piątym a nawet szóstym miesiącu ciąży?
Obecna ustawa pozwala na zabicie dziecka ze względu na „duże prawdopodobieństwo” choroby lub niepełnosprawności. Nikt po aborcji nie przeprowadza sekcji zwłok, nie robi badań genetycznych i nie bada prawidłowości diagnozy. Nie wiemy, ile zabitych w aborcji dzieci rzeczywiście było chorych. Świadectwa osób, którym lekarze proponowali aborcje, a których dzieci rodziły się zdrowe, pokazują jednak, że diagnozy prenatalne obarczone są dużym marginesem błędu.
Ustawa pozwala na zabicie dziecka do chwili osiągnięcia przez nie zdolności do samodzielnego życia poza organizmem matki. Interpretowane jest to często tak, że, aborcja jest możliwa do 24 tygodnia ciąży, czyli do połowy 6 miesiąca. Aborcje na chorych dzieciach to bardzo często późne aborcje, gdyż wiele chorób najwcześniej diagnozuje się na koniec trzeciego lub początek czwartego miesiąca. Jednak nawet wtedy, gdyby techniki diagnostyczne pozwalały na znaczne wcześniejsze rozpoznanie chorób, nie daje to prawa nikomu do gorszego traktowanie tych dzieci, u których je zdiagnozowano

Czy projekt przewiduje karanie matek dokonujących aborcji?
Nie.

Czy projekt zmienia przepisy, które dziś dopuszczają aborcję w sytuacji zagrożenia zdrowia lub życia kobiet oraz w przypadku kiedy dziecko poczęło się w wyniku czynu zabronionego?
Nie.

Czy po wprowadzeniu nowych przepisów dalej będzie można wykonywać badania prenatalne?
Oczywiście. Projekt ustawy nie przewiduje żadnych zmian w przepisach dotyczących badań prenatalnych. Możliwość diagnozy choroby dziecka jeszcze w czasie ciąży jest bardzo cenna, gdyż pozwala rodzicom odpowiednio wcześnie na nią się przygotować, a lekarzom podjąć wszystkie niezbędne działania medyczne, które pozwalają lepiej chronić życie i zdrowie dziecka.

Ile podpisów trzeba zebrać?
Co najmniej 100 tysięcy, ale liczymy na wiele więcej!

Przez jaki czas można zbierać podpisy?
Podpisy zbieramy do 20 listopada.

Jak zbierać i dokąd wysyłać karty z podpisami?
Należy wydrukować kartę, a następnie zebrać jak najwięcej podpisów i odesłać je do 20 listopada na adres: KOMITET INICJATYWY USTAWODAWCZEJ „ZATRZYMAJ ABORCJĘ”, UL. OGRODOWA 28/30 LOK. 104, 00-896 WARSZAWA.

Zbierać podpisy można dosłownie wszędzie: wśród rodziny, przyjaciół, znajomych, sąsiadów, współpracowników. Można zorganizować zbiórkę podpisów w swojej parafii. Można też dołączyć do zbiórek ulicznych organizowanych przez nas albo samemu zorganizować większe zbiórki.

Dołącz do inicjatywy i #ZATRZYMAJABORCJĘ!