Osoby niepełnosprawne wspierają ZatrzymajAborcję

Pod projektem ustawy zapewniającej równe prawo do życia dla dzieci zdrowych i chorych podpisuje się wielu niepełnosprawnych i ich opiekunów. Obecne regulacje dyskryminują ich i stygmatyzują jako mniej wartościowych.

Pani Zofia Wojtyna opowiada nam swoje doświadczenia ze zbiórki podpisów w Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie*. – Podpisujący się zwracali uwagę, że choć w Polsce kara śmierci jest zniesiona, niewinne dzieci wciąż są uśmiercane w majestacie prawa – mówi. Inni dodawali, że ich niepełnosprawne dzieci są dla nich darem od Boga, darem kochanym i szanowanym. Nie zgadzają się na aborcję, bo życie każdego człowieka – zdrowego i chorego – rozpoczyna się w momencie poczęcia, a podstawowym przykazaniem jest przecież „nie zabijaj”.

Zofia Wojtyna wśród osób niepełnosprawnych i ich opiekunów zebrała już ponad 200 podpisów. Każdy z nich jest wołaniem o sprawiedliwość i – jakże dziś promowaną – równość dla wszystkich.

*Dom dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie którego dyrektorem jest ks. dr Jan Jagiełka, to jedna z placówek Caritas Kieleckiej. Działa w nim Dom Pomocy Społecznej, Oddział Rehabilitacji Ogólnoustrojowej, Zakład Opiekuńczo Leczniczy, Poradnia Rehabilitacyjna, Ośrodek Rehabilitacji Dziennej, a w okresie wakacji, dodatkowo odbywają się tutaj turnusy rekolekcyjno – rehabilitacyjne, ze względu na które Dom został zbudowany w 1993 roku. W sercu Domu znajduje się kaplica, gdzie codziennie jest sprawowana Msza Św., a przed nią Ksiądz służy spowiedzią. Często też odbywają się w niej różne nabożeństwa. Przy Domu istnieje Katolickie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych ich Rodzin i Przyjaciół nasz Dom, którego prezesem jest pani Edyta Domagała. Stowarzyszenie wspólnie z Domem organizuje dla swoich członków i sympatyków comiesięczne spotkania, współorganizuje również turnusy rekolekcyjno – rehabilitacyjne, a w ostatnią noc w roku „Zabawę Sylwestrową”. Dom służy pomocą zarówno dla ciała jak i dla ducha osobom chorym, niepełnosprawnym i starszym, przybywającym tutaj z całej Polski.